Kuukautiskierron vaikutus hyvinvointiin – Miten hyödyntää kiertotietoisuutta?

Oletko miettinyt kuukautiskierron vaikutusta hyvinvointiin? Kehomme toimii eri tavoin eri vaiheissa kuukautiskiertoa. Hormonitasojen vaihtelu saattaa vaikuttaa esimerkiksi verenkiertoon, energiatasoihin ja mielialoihin. Olet ehkä huomannutkin, että jossain vaiheessa kuukautta viihdyt enemmän omissa oloissasi ja herkkuhammasta alkaa kolottaa, kun taas toisena hetkenä olet sosiaalisempi, luovempi sekä treenitkin kulkevat loistavasti.


Kuukautiskierto on monimutkainen prosessi, joka vaikuttaa naisen kehoon ja mielialaan kuukausittain. Kiertotietoisuuden eli kuukautiskierron eri vaiheiden oppiminen voi auttaa treenaamaan tehokkaammin ja optimoimaan suorituskykyä ja yleistä jaksamista. Normaalin kuukautiskierron pituus voi vaihdella 24–38 päivän välillä ja vuoto kestää yleensä 2–8 päivää. On tärkeää tiedostaa, että jokaisella naisella voi olla hieman erilainen kierto ja vaihtelu kierron pituudessa on täysin normaalia.

Kuukautiskierron vaiheet ja vaikutus hyvinvointiin


Vuotovaihe eli kuukautiset (1.–5. päivää)

Kuukautiskierto alkaa ensimmäisestä päivästä, jolloin hormonitasot ovat alhaisimmillaan. Tämä saattaa aiheuttaa väsymystä, ärtyneisyyttä sekä vaikuttaa treenien tehoon. Monet kokevat myös kuukautiskipuja tänä aikana.


Harjoittelun intensiteettiä ja määrää voi olla hyvä muokata kuukautiskierron vaiheiden mukaan. Treenejä ei kuitenkaan kannata jättää kokonaan väliin, koska harjoittelu voi myös auttaa lievittämään oireita. Fyysinen aktiivisuus lisää mm. verenkiertoa ja endorfiinien tuotantoa, mikä voi lievittää kipuja. Esimerkkejä sopivista harjoittelumuodoista tähän vaiheeseen ovat jooga, rauhallinen kestävyystreeni, liikkuvuusharjoitukset ja tanssiminen. Ruokahalu saattaa myös olla hieman vähäisempi kuukautisten aikana, joten pienemmät annoskoot ja kevyet välipalat voivat olla hyödyllisiä. On myös tärkeää varmistaa riittävä raudan ja muiden ravintoaineiden saanti ruokavaliosta, esimerkiksi sisällyttämällä ruokavalioon lihaa ja palkokasveja.


Follikulaarivaihe (noin 6.–14. päivää)

Estrogeenitasot alkavat nousta ja saavuttavat huippunsa ennen ovulaatiota. Tämä voi huomata yleensä energian lisääntymisenä, mielen kirkastumisena ja luovuuden kasvuna. Tässä vaiheessa kuukautiskiertoa voi olla hyvä hetki aloittaa uusi projekti tai tarttua muihin haasteisiin.


Kasvaneen energian myötä treenit voivat taas olla intensiivisempiä ja intensiteettiä voi nostaa hyvillä mielin. Tämä jakso on erityisen otollinen kestävyys- ja voimaharjoittelulle korkealla intensiteetillä. Keho saattaa kaivata hieman enemmän energiaa tähän aikaan, joten annoskokoja voi huoletta hieman suurentaa. On kuitenkin tärkeää muistaa myös riittävä palautuminen, vaikka energiaa olisikin runsaasti.


Ovulaatio (noin 14. päivä)

Ovulaation aikana energiatasot ovat huipussaan, mikä voi tehdä treenaamisesta erityisen tehokasta ja sujuvaa. Sosiaaliset tilanteet voivat tuntua vaivattomilta, joten tämä voi olla sopiva hetki esimerkiksi neuvotteluille tai myyntitapaamisille. Ovulaation aikana kehossa on luonnollinen ”doping-tila” hormonien vaikutuksesta, mikä nostaa suorituskykyä normaalia korkeammalle.


Vaikka ruokahalu saattaa olla vähäisempi, liikunta sujuu yleensä hyvin. On kuitenkin tärkeää muistaa ylläpitää säännöllistä syömistä ja tasapainoista ruokavaliota, jotta energiaa riittää koko päiväksi.


Luteaalivaihe (noin 15.–28. päivää)

Luteaalivaihe jaetaan kahteen: alku- ja loppuvaiheeseen. Vallitseva hormoni on keltarauhashormoni eli progesteroni. Myös estrogeeni nousee hieman ylös. Merkittävää vaikutusten kannalta on se, että luteaalivaiheen alussa hormonitasot nousevat ja loppuvaiheessa ne laskevat.


Luteaalivaiheen alussa voit tuntea olosi aktiiviseksi, rauhalliseksi ja keskittyneeksi. Tämä voi olla hyvä hetki suunnitella ja toteuttaa mahdolliset deadlinet ja muut tehtävät. Luteaalivaiheen lopussa saatat kaivata enemmän rauhaa ja lepoa. Olo voi olla turvonnut ja ahdistunut sekä päätä saattaa särkeä. Ärtymys ja mielialavaihtelut ovat tällöin yleisiä. Lisäksi ruokahalu voi kasvaa ja mieliteot hiilihydraatteja ja makeita ruokia kohtaan voivat nostaa päätään. Yksi selitys tälle on serotoniinin tuotannon väheneminen. Koska hiilihydraatit edistävät serotoniinin eli mielihyvähormonin tuotantoa ja suklaa sisältää serotoniinia, niiden nauttiminen kohentaa mielialaa. Valkoisen hiilihydraatin, kuten vaalean leivän, pullan ja karkin sijaan kannattaisi kuitenkin suosia täysjyvätuotteita ja hedelmiä. Runsaampi hiilihydraattien nauttiminen sitoo myös nestettä kehoon, joten painon nousu on normaalia tässä vaiheessa. Turvotusta voi helpottaa mm. juomalla riittävästi vettä ja vähentämällä suolan käyttöä. Tässä vaiheessa liikuntaa ei myöskään kannata kokonaan unohtaa, mutta harjoittelun intensiivisyyden ja määrän laskemista voi olla hyvä harkita.

Kiertotietoisuus on mahdollisuus parempaan itsetuntemukseen


Pidä kuukautiskierron oppimista mahdollisuutena päästä parempaan yhteyteen kehosi ja mielesi kanssa. Jokainen kuukautiskierron vaihe ilmenee kehon ja mielen kautta. Niiden tiedostaminen voi auttaa ymmärtämään itseäsi paremmin, olemaan armollisempi itseäsi kohtaan ja rytmittämään elämää kierron ympärille omaa hyvinvointia tukevammaksi.


Wellness 365 tarjoaa kestävän ratkaisun elämäntapamuutokseen. Sen avulla opit ymmärtämään itseäsi ja hyvinvointiisi vaikuttavia tekijöitä sekä kuuntelemaan ja huomioimaan yksilöllisiä tarpeitasi paremmin.