Mikä ihmeen suun nälkä?


Suun nälkä on ilmiö, joka voi olla tuttu monille meistä, mutta sanana itsessään se ei välttämättä vielä kerro meille mitään. Se kuvaa sitä hetkeä, kun huomaamme himoitsevamme ruokaa, vaikka emme välttämättä ole nälkäisiä fyysisesti. Suun nälkä voi johtua erilaisista syistä, kuten tavasta, tottumuksesta tai jopa tylsyydestä.


Tämä tunne tarkoittaa usein halua nauttia ruoasta sen maun, koostumuksen tai yksinkertaisesti purtavan tarjoaman tyydytyksen vuoksi. Se voi saada meidät napostelemaan välipaloja tai etsimään jotain syötävää, vaikka varsinaista nälkää ei olisikaan. Tämän takia esimerkiksi syödessä keittoja, kylkeen kannattaa ottaa pari palaa kovaa leipää, jolloin pureskelun tarve saadaan tyydytettyä.


Suun nälkä voi myöskin olla haitallista terveydelle joissain tilanteissa. Se voi johtaa ylimääräisten kalorien saantiin, mikä puolestaan voi vaikuttaa painoon ja terveyteen pitkällä aikavälillä. Napostellessamme usein pieniä herkkuja päivän mittaan, saamme helposti yli tarpeemme energiaa.


Lisäksi suun nälkä voi vaikuttaa hampaiden terveyteen. Jatkuva napostelu altistaa hampaat sokerille ja happohyökkäyksille, mikä voi johtaa reikiintymiseen ja muihin suun terveysongelmiin. Lisäksi säännöllisen ruoan napostelun aiheuttama jatkuva altistus ruoansulatushappamuudelle voi vahingoittaa hampaan pintaa ajan myötä.


Suun nälkä voi myös vaikuttaa ruokailutottumuksiin kokonaisuutena. Jos totumme napostelemaan säännöllisesti, saatamme menettää kyvyn tunnistaa todelliset nälän tunteet ja ruokkia itseämme tarpeettomasti. Tämä voi johtaa epäterveellisiin ruokailutottumuksiin ja vaikeuttaa painonhallintaa.
Napostelun sijaan kannattaa pyrkiä kuuntelemaan kehon todellisia nälän tunteita ja tarpeita. Jos huomaamme himoitsevamme ruokaa, vaikka emme ole nälkäisiä, kannattaa pysähtyä hetkeksi ja miettiä, mitä todella tarvitsemme. Saattaa olla, että keho kaipaa vain nestettä, lepoa tai muuta huomiota.

Oletko jo tutustunut Wellness 365 valmennukseen? Valmennuksessa perehdytään kattavasti ravitsemukseen ja hyvinvointiin liittyviin tekijöihin.